Najlepsze ciasto bez pieczenia robię 15 minut z 3 składników. Cała rodzina za nim szaleje

Dodano:
Mleczne ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Michael Dechev
Lubię sięgać po ten przepis na proste, tanie i genialne w smaku ciasto, które zawiera tylko 3 składniki. Ten deser jest gotowy do chłodzenia w zaledwie 15 minut.

Masz ochotę na obłędnie słodkie i wilgotne ciasto? Mleczna kraina bez pieczenia będzie idealnym wyborem i na pewno zaskoczy twoją rodzinę oraz gości. Zrobisz je bez wysiłku i dużych wydatków. Sekretem mojego przepisu jest składnik, który przypomina mi smaki z dzieciństwa – słodzone mleczko skondensowane. Kto nie zna jego smaku? W mojej rodzinie wszyscy za nim przepadają, podobnie jak za moim mlecznym ciastem bez pieczenia. Zawsze w mig znika z talerzyków.

Ciasta bez pieczenia z herbatników – ekspresowy sposób na efektowny deser

Kruche herbatniki i słodka masa – niby nic, a jednak ciasta bez pieczenia potrafią zaskoczyć smakiem i wyglądem nawet największego smakosza. Wystarczy zaledwie krótka chwila, żeby deser był gotowy do chłodzenia. Po wyjęciu z lodówki nasiąknięte wilgocią z masy herbatniki stają się miękkie i puszyste.

Herbatniki maślane, kakaowe lub ciasteczka korzenne można przełożyć różnymi masami. Moja receptura uwzględnia bardzo prosty w przygotowaniu krem na bazie skondensowanego mleka, ale wyśmienicie smakuje również ciasto bez pieczenia z herbatnikami i kremem budyniowym z masłem lub samym budyniem, kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone, kajmakiem, kremem czekoladowo-orzechowym, masłem orzechowym i masą z bitej śmietany oraz mleka skondensowanego.

Jak zrobić ciasto mleczna kraina bez pieczenia?

Przygotowanie mlecznego ciasta bez pieczenia jest banalnie proste. Jedyne czego potrzebujesz to herbatniki oraz słodzone mleko skondensowane i coś do dekoracji wierzchu deseru. Lubię udekorować wierzch ciasta pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi orzechami, ale możesz też użyć np. wiórków kokosowych, płatków migdałów, posiekanej lub startej na tarce czekolady, naturalnego kakao, polewy z masy krówkowej lub polewy z kakao lub czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Lekko schłodzone mleko skondensowane przekładam do szklanej miski i ubijam mikserem, stopniowo zwiększając obroty, żeby lekko zgęstniało. Do przygotowania mlecznej krainy bez pieczenia polecam użyć kwadratowej lub prostokątnej formy ze zdejmowanym rantem. Używam formy 24 x 24 cm.

Przepis: Ciasto mleczna kraina bez pieczenia

Ten mleczny deser smakuje obłędnie, a jest dziecinnie proste w przygotowaniu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g herbatników maślanych
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Dodatkowo:

  • 3 łyżki pokruszonych herbatników
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie mleka skondensowanegoMleko skondensowane przełóż do miski i ubijaj, aż lekko się napuszy. Możesz pominąć ten krok i nasączyć herbatniki mlekiem prosto z puszki.
  2. WykonanieWyłóż formę papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układaj warstwy herbatników i przekładaj je cienką warstwą kremu. Wierzch ciasta również pokryj cienką warstwą kremu.
  3. DekorowaniePosyp mleczne ciasto bez pieczenia okruszkami herbatników i posiekanymi orzechami.
  4. ChłodzeniePrzykryj formę z ciastem folią spożywczą i wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.

Ciasto bez pieczenia mleczna ciasto najlepiej smakuje schłodzone. To świetny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...